U bent hier:

Het verhaal van Sint Maarten

 

Martinus: de Romeinse soldaat.

Sint Maarten leefde in de tijd van de Romeinen. Hij heette toen nog Martinus (Maarten). Dat is al meer dan 1500 jaar geleden. Maarten was soldaat in het Romeinse leger en toen hij op een dag op zijn paard de stad waar hij woonde binnenkwam, zag hij bij de stadspoort een bedelaar. De arme man had het koud. Niemand gaf hem iets. Maarten kreeg medelijden met de man en hij sneed de mantel van zijn soldatenuniform in twee stukken en gaf de bedelaar de helft. Dat was natuurlijk heel aardig, maar het was ook bijzonder, want een Romeinse soldaat mocht eigenlijk niets van zijn uniform weggeven. De helft van zijn mantel was betaald door het leger en andere helft door hemzelf omdat hij soldaat was. Maarten gaf daarom de helft van zijn mantel en niet zijn hele mantel. Daarmee is Maarten beroemd geworden. De katholieke kerk vond het zo bijzonder, dat Maarten zijn mantel deelde met een arme man, dat ze hem een heilige noemde. Daarmee kreeg Maarten de titel "Sint" voor zijn naam en noemen wij hem nu Sint Maarten. Ook vinden veel mensen dat Sint Maarten hen beschermt tegen ziekte, stormen, oorlog en andere narigheid.

Sint Maarten: beschermer van Utrecht

Sint Maarten is ook de beschermer van de stad Utrecht geworden. Als je in de binnenstad van Utrecht rondkijkt zie je op heel veel plekken afbeeldingen van Sint Maarten. Daarop is goed te zien hoe hij zijn mantel deelde met de bedelaar. Rood en wit, de kleuren van de mantel en het onderkleed van Sint Maarten zijn ook te zien in de vlag van de stad Utrecht. In de Domtoren hangt zelfs een klok die Sint Maarten heet. Die werd vroeger geluid als er gevaar voor de stad dreigde. De mensen hoopten dan dat het geluid van de klok hen zou beschermen. Ook in onze tijd kun je die klok nog dikwijls horen luiden. Bij voorbeeld op 11 november. Dan is het Sint Maartensdag.

Sint Maarten had niet alleen aandacht voor mensen die het moeilijk hebben, ook voor de kinderen is hij belangrijk Daarom gaan veel kinderen op 11 november met hun lampion langs de deuren. Ze zingen daarbij allerlei Sint Maartensliedjes.